1
Независимо дали възстановявате мазилка или се опитвате да възпроизведете вида на венецианската мазилка в нова стая, ще искате да знаете какво е вакса за мазилки. Може да се нанася върху всякакви повърхности и употребата му е много подобна на тази при нанасяне на восък върху дървена повърхност.

Какво е вакса за мазилки?
Ваксата за мазилки е специално безцветно покритие, което се използва за запечатване на мазилката върху стената и подобряване на качествата ѝ. От една страна, ваксата може да придаде някаква текстура – мат, лак, перлен ефект и още много. От друга страна, ще подпомогне дълготрайността и устойчивостта на мазилката към влага, прах и вредители. Ваксата се изработва на основата на восък, най-често пчелен и се примесва с различни вещества. Трябва да имате предвид, че има различни видове вакса, предназначени за различни мазилки, произведени според състава на мазилката и така, че да не ѝ навреди.

Венецианска мазилка
Има няколко начина за нанасяне на вакса върху венецианска мазилка. Традиционният метод е използване на вакса, като една от най-използваните е на основата на пчелен восък. Восъкът се нанася по същия начин като мазилката и след това се полира, докато достигне покритие като стъкло. Ако искате да увеличите блясъка на ваксата, можете да използвате електрическа машина за полиране, за да подсилите ефекта му.

Коментари

Кой подкрепи тази публикация

Последни коментари
Статистика