1
Вероятно знаете, че има различни видове автомобилни течности, които помагат на колата ви да работи по-добре. Видът масло, който изберете, ще повлияе на това как работи колата ви. Сред различните видове масла са синтетични, минерални и полусинтетични. Нека да разгледаме тези различни видове и какво означават те. Когато избирате вашето масло, не забравяйте да прочетете етикета със съставките. По-долу са изброени някои от важните характеристики на всеки тип.

Индекс на вискозитет
Един от най-важните аспекти на автомобилното масло е неговият вискозитет. Индексът на вискозитет (VI) измерва гъстотата на течността. Колкото по-голямо е числото, толкова по-гъсто ще бъде маслото. Маслата с висок вискозитет ще стартират вашия двигател по-лесно при ниски температури и ще поддържат отлична работа при високи температури. Маслата с нисък вискозитет могат да повредят частите на двигателя. Индексът на вискозитет е ключова характеристика на висококачественото автомобилно масло.

VI на автомобилното масло ви казва как работи смазката, когато е подложена на температурни промени. По-високите стойности на VI показват по-висок вискозитет, докато по-ниските стойности на VI означават по-рядко масло. VI скалата варира от нула до 100. Маслата с висок индекс са по-устойчиви на екстремни температурни промени, като замръзване и кипене. Докато ниските стойности на VI са по-добри за повечето приложения, масла с висок VI трябва да се използват за определени типове превозни средства.

Коментари

Кой подкрепи тази публикация

Последни коментари
Статистика