1
Казеинът е протеин, който е съставна част от млякото и млечните продукти. Той е един от двата основни протеина, които се намират в млякото, като другият е суроватъчният протеин. Казеинът представлява около 80% от общото количество на протеините в млякото, като суроватъчният протеин се явява по-малък компонент, около 20%.

Единствената функция на казеинът в млякото е да осигури хранителни вещества за растежа и развитието на младите животни. Това го прави изключително важен източник на хранителни вещества за бебетата и малките животни. Оттук идва и интересът към казеина в хранителната индустрия, където той се използва в различни форми като добавка в хранителни продукти за хората.

Казеинът се характеризира със своята бавна усвояемост от организма. Това означава, че след консумацията на храна или добавка, съдържаща казеин, той се разгражда постепенно в храносмилателния тракт и освобождава аминокиселини в течността на стомаха. Тази постепенна асимилация прави казеинът идеален източник на протеини за дълги периоди от време, като например през нощта, когато организмът се намира в състояние на пост.

Коментари

Кой подкрепи тази публикация

Последни коментари
Статистика